کشف116 مورد مبتلا به توبرکلوز درسه ماه اخیر در ولایت دایکندی!
116تن مبتلا به مرض توبرکلوز در دایکندی ازسوی ریاست صحت عامه این ولایت تشخیص شده است...
ریاست صحت عامه دایکندی با برگزاری جلسه ربعوار مرور برکارکرد های ربع سوم 1395 از شناسای 116 تن مبتلا به مرض توبرکلوز خبرمیدهند.
سید اسحق حسینی مسئول ولایتی پروگرام ملی کنترول توبرکلوز به رادیو دایکندی گفت:" درسطح دایکندی ما 13 مرکز تشخصیه داریم که بر اساس کارکرد آنها درربع سوم سال 1395 به تعداد 6732 نفر بالاتراز 15 سال راجستر شده است که 1391 تن مشکوک دریافت گردیده است ، 1192 تن معاینه بلغم شده است ، 116 تن مبتلا به مرض توبرکلوز ریوی ،24 تن مبتلا به توبرکلوز خارج ریوی ، 85 تن صحت یاب ، 3تن فوت کرده ، 4 نفر غیرحاضر و 8 تن دیگر نقل مکان کرده اند".
وی همچنان می افزاید:"مرض توبرکلوز (سل) باید در وقتش تشخیص وتداوی شود درغیر آن یک مریض مبتلا به توبرکلوز ریوی میتواند دها همنیشنش را مبتلا به این مرض نماید".
این درحالی ست که به اساس آمارهای سالانه بیش از دومیلیون انسان درجهان از سبب مرض توبرکلوز یا سل جان خود را از دست میدهند که در افغانستان رقم مرگ ومیر از سبب توبرکلوز سالانه 14000 هزار تن گفته شده است.
گفتنی است که توبرکلوز (سل ) یک مرض ساری ، کشنده ولی قابل پیشگیری و قابل تداوی بوده و مراکز تشخصیه توبرکلوز هم بطور رایگان فعالیت و خدمات رسانی می کند.
ورکشاپ دو روزه (مرور بر فعالیتهای ربع سوم و بررسی پلان ربع چهارم) در مورد توبرکلوز(سل) توسط ریاست صحت عامه ولایت دایکندی تدویر یافت.
مقام ولایت دایکندی با حضور در این ورکشاپ، توبرکلوز(سل) را یکی از امراض مهلک دانسته و بر عزم قاطع دولت افغانستان در مبارزه جدی با این مرض را اعلان کرده از کارمندان بخش صحی خواست که برای کاهش و محو این مرض تلاش همه جانبه و صادقانه کنند. به گفته مقام ولایت زنان و اطفال یکی از آسیب پذیرترین قشر در مقابل این مرض بوده و برای نجات شان تلاش همه جانبه کارمندان بخشهای صحی الزامی و ضروری است.
براساس گزارش که در آرشیف ریاست صحت در بخش توبرکلوز ثبت شده است در ربع سوم سال ۱۳۹۵فعالیتها در مورد مبارزه جهت کاهش و محو این مرض چنین بوده است:
1. در ۱۳مرکز تشخیصیه توبرکلوز(سل) در ولایت دایکندی به تعداد ۶۷۳۱ نفر بالای سن ۱۵ سال معاینه شده است.
2. ۱۳۱۱ مورد مشکوک به توبرکلوز(سل) راجستر شده است.
3. به تعداد ۱۱۹۴نفر معاینه بلغم شده است.
4. به تعداد ۱۱۶مورد مثبت از نوع توبرکلوز(سل) ریوی ثابت شده است.
5. ۲۴مورد توبرکلوز غیر ریوی ثبت شده است
6. به تعداد ۸۵مورد افراد مصاب به توبرکلوز دوره تداوی را تکمیل کرده است.
7. ۳نفر فوت شده است
8. ۴ نفر قبل از تکمیل شدن تداوی به مراحل تکمیل تداوی مراجعه نکرده است.
9. به تعداد ۸ نفر به خارج از ساحه تداوی سفر کرده است