طالبان درخت میکارند و انسان درو میکنند
رهبر طالبان به تازگی در پیام بهاری خود از پیروانش خواسته است تا هرکدام نهالی برای سرسبزی افغانستان غرس کنند..
. این خطاب نه تنها از سوی ملا هبتالله رهبر جدید طالبان به خود طالبان است که همچنان مردم را نیز مخاطب قرار داده و گفته که با کاشتن درخت از سوی یک مسلمان، عمل خیر صورت میگیرد و پرندگان و حیوانات و حتا انسانها از آن سود میبرند. رهبر طالبان همچنان گفته است که برای زیبایی زمین، درخت میوه یا غیر میوه بنشانید.
حافظه تاریخی مردم افغانستان نباید آن قدر ضعیف باشد که عملکرد بیست سال پیش طالبان را از یاد برده باشند. طالبان در سمت شمال کابل، یعنی در منطقه دندِ شمالی درخت و تاکی باقی نگذاشتند تا برای آینده به درد بخورد. سیاست زمین سوختهای که طالبان در شمالی در پیش گرفتند، باعث شد تا عرصه باغداری و زراعت در این منطقه سالها به عقب برود. مردم شمالی بعد از سقوط طالبان سالها طول کشید تا بار دیگر توانستند از باغ و مزرعه خود حاصل بردارند. بناً این پیام رهبر طالبان جز یک طنز مضحک، چیزی دیگر نمیتواند باشد. وانگهی در زمانی که طالبان بر مناطق مسکونی حمله میکنند، همان قدر که به انسانها تلفات وارد میشود، به همان اندازه هم مواشی و فضای سبز از بین میرود. اگر به مناطق تحت سلطهی طالبان بروید، فضای سبز کمتری را مشاهده خواهید کرد. به جز از فضاهای سبزی که حاصل کار طبیعت است، یعنی سرسبزی که حاصل دست انسانی باشد کمتر دیده خواهد شد، زیرا طالبان به جز کشت و کشتار هنوز به چیز دیگری فکر نکردهاند.
حتا در زمانی که ۹۰ درصد خاک افغانستان در قبضه طالبان بود. باز هم انگیزه و طرحی که نشاندهنده آن باشد که طالبان به جز جنگ و کشتار به چیزی دیگری هم میپردازند، وجود نداشت. حتا حکومتداری طالبان هممانند حکومتهای قبیلهای چند صد سال قبل بود، نه به مظاهر جدید ساختارهای حکومتی کسی فکر میکرد و نه هم در پی تغییری بود.
قبل از این نیز طالبان برای نشان دادن رخ نسبتا انسانیتر از خود، فرمانهایی را از سوی رهبرانشان منتشر کردند. به طور مثال ملاعمر در زمان حیاتش به مناسبت عید فرمان داده بود که طالبان تلاش کنند در نبردهایشان هیچ بیگناهی را نکشند. یا در جنگها سعی کنند به مردم ملکی آسیبی نرسد، ولی تا امروز یکبار هم این فرمان اجرا نشد. طالبان هر باری که حملهای کردهاند یا انفجاری صورت دادهاند، آماج اصلی آن غیرنظامیان بوده است. طالبان وقتی که در مناطق جنگی تحت فشار نیروهای دولتی قرار میگیرند، از مردم ملکی سپر انسانی میسازند، بخش عمده از گزارشهایی که نشان میدهد در اثر حملات هوایی یا زمینی دولت یا نیروهای خارجی تعدادی از افراد غیرنظامی کشته شدهاند، به این دلیل است که طالبان در اطراف غیرنظامیان، سپر انسانی میسازند. آنان میدانند که نیروهای دولتی به خاطر اررزشهای انسانی و افکار عمومی نمیتوانند با تمام قوا بر مناطقی که نیروی انسانی غیر جنگی حضور دارند، عملیات کنند. به همین خاطر با استفاده از تاکتیک سپر انسانی، سعی در پنهانماندن از چشم دستگاههای دقیق ترصد نیروهای امنیتی دارند. چنین گروهی که برای در امانماندن از حملات هوایی، انسانهای بیگناه را گوشت دم توپ میسازد، چگونه میتواند دم از ارزشهای زیست محیطی بزند؟ به نظر میرسد طالبان تلاش دارند تا چهرهی انسانیتری از خود به نمایش بگذارند، زیرا با دلیل قتل و کشتار بیرحمانهای که آنان در طول بیست سال گذشته مرتکب شدهاند، در افکار عمومی به شدت به عنوان نیروی جنایتکار رسوب کردهاند و حالا میخواهند که با این فرمانهای بیارزش، به نحوی بر اعمال گذشته خود سرپوش بگذارند.
از سوی دیگر با توجه به فرا رسیدن بهار و گرمشدن دوبارهی هوا، بار دیگر زمان آغاز عملیاتهای تروریستی طالبان نیز رسیده است و به همین خاطر طالبان سعی دارند با فرافکنی به نحوی ذهنیتها را به سوی دیگر منحرف کنند. مسلماً با آغاز گرما، حملات طالبان بر شهرها بازآغاز میشود و دولت نباید با انتشار فرمانهای چنینی که به نحوی میخواهد رقت قلب طالبانی را نشان دهد، فریب جانیبودن هر طالب که در مقابل مردم افغانستان تفنگ گرفته است را بخورد.
منبع:فریدون آژند در روزنامه ۸ صبح نوشت