شخصیت سازی و شخصیت سوزی، ممنوع!
انتخابات صحنهی جنگ و سونامی ارزشها و شخصیتها نیست. مفهوم انتخاب این است که کاندیداها با اندک تفاوتی براساس قانون اساسی و قانون انتخابات با هم برابرند...
بنابراین از حقوق اساسی مردم اند که آزاده از بین چندین کاندیدا یکی را برگزینند.
لذا اگر یکی از کاندیداها زمینی و فاسد، یکی هم مفسد فی الارض، یکی هم محارب، یکی دیگری دزد، آن دیگری قاتل، و یکی هم اختلاسگر باشند، باید نتیجه گرفت که قوانین افغانستان خصوصاً قانون انتخابات، کمیسیون مستقل انتخابات و اشخاص حقوقی و سیاسی مسئول در این باره، فاسد هستند، چون آنان از این مجرا برای کاندید شدن گزینش میشوند. اما باید گفت که چنین نتیجهگیری دشوار، ناعادلانه و غیر منطقی است.
متأسفانه آنچه که در تبلیغات برخی کاندیداها دیده میشود، سونامی شخصیتها و ارزشهاست. هر نوع توهین، تحقیر، اتهام، غیبت، دروغ و افترا را علیه رقیب برای برنده شدن خود روا میدارند و این یک شخصیتسوزی است. با استفاده از ادبیات نفرت تلاش میکنند رقیب را به زعم خود نابود نهایی کنند، ولی همان طوفان، شخصیت و احترامِ خودش را هم نابود میکند، از مرکزِ توجه و چشمان رفیق و رقیب دور میکند.
از سوی دیگر؛ اگر شخصی ارزش و شایستگی علمی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را نداشته باشد، افراد به دروغ او را تمجید و تعریف دروغین نمایند، این تدلیس و فریب سیاسی و شخصیتسازی ریاکارانه است. چون پیامدش غرور و تکبر شخص، تملق، چاپلوسی و دروغپردازی از سوی دیگران است.
ممنوعیت شخصیتسازی و شخصیتسوزی به این معنا نیست که عملکرد هیچ یک از افراد مورد نقد و بررسی قرار نگیرد و پیشنهادات اصلاحی را نپذیرد. نقدهای علمی و روشمند که سازنده و راهگشا بوده و باعث ارتقای کیفیت هرعملکردی میباشند، بر چهار پایه اصلی استوار هستند:
1- نقد باید، نقد عملکردها باشد، نه نقد شخصیت، هویت، اخلاق و اعتقادات شخص.
2- نقد باید، تمام زیباییها و خوبیهای کارکردهای شخص را بیان کند.
3- در نقد باید، صادقانه تمام معایب، کاستیها و نواقص عملکردهای شخص مطرح گردند.
4- در پایان هر نقد، پیشنهادات مفید و جایگزین برای نواقص و کاستیهای عملکردها داشته باشند.
بنابراین کسانی که در معرفی شخصیتها خصوصاً در انتخاقلم و قدم برمیدارند، باید صادقانه اشخاص را همانطوری که هستند معرفی نمایند، نه از آنان کوه سازند و نه کاه، نه آنقدر تعریف که اهلش نیست و نه آنقدر تحقیر که حقش نیست. از سوی دیگر پس از نقد خوب عملکردهای شخص، صادقانه پیشنهادات راهگشای خود را نیز ارائه کند.
منبع: صفحه فیسبوک اقای هادی